Mail

Elektronska pošta (e-mail)

Elektronska pošta je osnovni način komunikacije između ljudi na Internetu. Istorijski, e-mail je bio prvi i najznačajniji servis na HemNet-u.

Kako funkcioniše e-mail? Da bi dve osobe mogle da razmenjuju elektronsku poštu, obe moraju imati naloge na nekom (istom ili različitom) serveru povezanom na Internet. Korisnik koji želi da pošalje pismo sastavlja poruku u nekom programu za rad sa e-mail-om (takav program se zove MUA = Mail User Agent). Uz poruku se obavezno naznači adresa na koju je treba poslati. MUA prvog korisnika se povezuje sa serverskim programom na serveru na kome taj korisnik ima nalog (serverski program se obično zove MTA = Mail Transport Agent) i predaje mu pismo za slanje. MTA na serveru prvog korisnika preuzima pismo i dostavlja ga svom parnjaku, MTA programu na serveru gde nalog ima korisnik koji poruku treba da primi. On prihvata pismo, i upisuje ga u posebno mesto na svom disku – korisnikovo “poštansko sanduče”. Tu pismo stoji čekajući da drugi korisnik u nekom trenutku pokrene svoj MUA = klijentski program za e-mail. Taj klijentski program se povezuje na server drugog korisnika, proverava da li je u međuvremenu stiglo neko pismo, i prenosi ga kod sebe. Tom prilikom poruka može biti obrisana sa drugog servera (tako da ona sada postoji samo u okviru MUA programa osobe kojoj je pismo bilo upućeno), a može i da ostane u “sandučetu” (i tada je ciljni korisnik u stanju da isto pismo preuzme i iz nekog drugog programa).

Kada otvorite nalog na HemNet-u, automatski dobijate svoje “sanduče” na našem serveru za e-mail (helix) i mogućnost da šaljete poštu drugim ljudima. Vaša e-mail adresa ima oblik ime_korisnika@chem.bg.ac.rs, gde je “ime_korisnika” ime Vašeg naloga. Npr, ako Petar Petrović ima nalog pod imenom “pperic”, njegova e-mail adresa glasi: pperic@chem.bg.ac.rs.

Koristimo ovu priliku da Vas upozorimo da ne zloupotrebljavate mogućnosti e-mail-a. Nemojte slati drugim ljudima besmislene poruke, ili zasipati veliki broj korisnika pismima koje oni nisu zainteresovani da primaju (tzv. “spam”). Kada uz pismo šaljete podatke, trudite se da ukupna dužina pisma bude što manja – nemojte slati megabajte podataka, jer je vrlo moguće da adresat neće biti u stanju da preuzme takvo pismo! Ukoliko baš morate da pošaljete velike datoteke, pokušajte prvo da ih arhivirate programima poput WinZIP-a, RAR-a ili ACE-a. Takođe, nemojte dozvoliti da se u vašem sandučetu na helix-u nakupi ogromna količina poruka, jer takva situacija opterećuje sistem i usporava rad, a – u graničnom slučaju – može dovesti do kraha programa koji rade sa poštom i tako Vas onesposobiti da koristite svoj e-mail.

Vodite računa i o tome da e-mail u opštem slučaju predstavlja vrlo pogodan mehanizam za širenje virusa. Sve poruke koje prolaze kroz naš server se proveravaju na viruse, i – ukoliko Vam neko pošalje takvo pismo-bombu – bićete obavešteni da je pismo (ili opasni attachment) obrisano. Ipak, pošto postoji mogućnost da naš serverski antivirus propusti nešto, skrećemo Vam pažnju da nipošto ne otvarate zakačene datoteke – i naročito programe! – koji Vam stignu iz neproverenih izvora!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: